Pliskovica

Pliskovica je vas na Krasu, v občini Sežana, nekako na polovici poti med Dutovljami in Komnom.

Nekoliko nenavadno pa kljub temu prijetno zveneče ime ima naša vas Pliskovica. Pliska pravimo drobni ptičici, beli pastirici, ki v vasi in okoli nje najde primerno okolje za preživetje. Njen živahen značaj je bil verjetno povod, da so pastirji, ki naj bi pred stoletji prvi naselili te kraje, enako živahne ovce in koze imenovali Pliska. Tako naj bi ptice in ovce dale ime vasi, ki je danes ena večjih sredi prostrane kraške planote, le slabih 10 kilometrov od obale Jadranskega morja.

Pliskovica ima danes dobrih sto hišnih številk in nekaj čez 250 prebivalcev. Okoli vasi so prostrani vinogradi, ki povezujejo Kraško vinsko cesto. Prav tako, kot že dolgo ni več skrivnost, da znamo iz grozdja pridelati prvovrstni teran, ni skrivnost niti to, da naše čebele pridno obiskujejo živo pisane kraške travnike in gmajne. Kamen, ki ga na Krasu ne manjka, znamo prav lepo klesati in obdelovati, kar boste opazili takoj, ko boste zakorakali med kamnite kraške domačije. V vasi je doma kamnosek Jernej Bortolato, ki iz kraškega kamna izdeluje izdelke umetnostne obrti in darila. Pri njem si lahko ogledamo razstavni prostor, občasno pa prireja tudi kamnoseške delavnice, na katere se lahko prijavimo.

K nam je prijetno priti s kolesom ali se sprehoditi po okolici, kjer smo uredili kraško učno pot imenovano Pliskina pot. Kraška učna pot nosi ime in oznako ovčke Pliske, speljana pa je po vasi in okoliškem planotastem svetu. V dolžini 6 kilo0metrov vodi med dolgimi kamnitimi zidovi, mimo obdelanih vrtač in pastirskih hišk, čez kraško gmajno in ob pašnikih , kjer se še pase živina. Ob potzi spoznamo kako narava oblikuje podobo kraške krajine in kako jo pri tem dopolnjuje Kraševec, ko se trudi kamniti svet obdelati in na njem preživeti.

V vasi se tudi veliko dogaja. Vsako leto Pliskovljani prirejamo dan Odprtih "borjačev". Na ta dan pometemo naše borjače, obesimo drenove metle na "prtone" in na stežaj odpremo vrata obiskovalcem ter jim predstavimo življenje Kraševcev, svoja obrtniška znanja in izdelke ter na pokušino ponudimo dobrote svojih kmetij. Za dobro vzdušje in dogajanje v vasi skrbi tudi Mladinski hotel Pliskovica, na Slamčevi domačiji, ki je zaradi svoje arhitekturne vrednosti zaščitena kot kulturni spomenik. Prenočite v preko 400 let stari hiši, ki je kljub obnovi ohranila dušo kraške domačije. Sprostite se na zaprtem dvorišču, zasajenim z zelišči, sadnim drevjem in sivko, ki deluje intimno in pomirjujoče. Pogled na jutranjo meglico, ki se dviga iz doline, in na okoliške hribe pričara nepozabno jutro. Vse to le 15 minut od morja, na Krasu, v deželi terana in pršuta.

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


8+8=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije