Dutovlje

Vas v središču vinorodnega okoliša Kras. 

dutovlje tomaj poletjeVas, ki danes šteje 700 prebivalcev in leži v središču Kraške vinske ceste, ob glavni cesti Sežana - Nova Gorica, se prvič omenja leta 1284. Središče vasi je strnjeno okrog renesančne cerkve sv. Jurija iz 15. stoletja, ki predstavlja tudi najvišjo točko vasi (313 m), od koder imamo lep razgled na vasi proti Štanjelu in na Trnovski gozd.

bunčetova domačija-tic dutovljeNa "placu", v središču vasi, najdemo poleg gostilne in bara tudi trgovino, delikateso, banko in bankomat ter pošto, tam pa lahko tudi parkiramo. Parkirišče v času sezone predstavlja tudi malo tržnico, kjer lahko kupimo sezonsko sadje, ob petkih ribe v potujoči ribarnici, ob sobotah popoldne pa je tu tudi ribničan.

Rdeče obarvana hiša, Bunčetova domačija, ki ne bo ostala neopažena, ko boste zapeljali po glavni cesti proti središču vasi, predstavlja izhodiščno točko Teranove krožne poti. Hoja po nezahtevnih gozdnih in vaških poteh, mimo vinogradov in s čudovitimi razgledi,  predstavlja popotovanje skozi zgodovino, avtohtono arhitekturo, naravne lepote kraške pokrajine in kulturo tukajšnjih prebivalcev. Na Bunčetovi domačiji sedaj delujejo TD Kras, KS Dutovlje in TIC, kjer lahko povprašate za zgibanko z zemljevidom Teranove krožne poti, dobite dodatne turistične informacije, obiščete Kraško trgovino s spominki in tipičnimi proizvodi Krasa in Brkinov lokalnih ponudnikov ter si na dvorišču domačije ogledate Pepin kraški vrt, ki je na drugi najuglednejši hortikulturni razstavi na svetu, Hampton Court Palace Flower Show, leta 2009 v Londonu, prejel najboljšo oceno in zlato medaljo. 

Pepin vrtV spodnjem delu Dutovlj, v smeri proti Novi Gorici, se na osnovnošolskem igrišču tradicionalno, vsako leto drugi vikend v avgustu, odvija prireditev, Praznik terana in pršuta, ki se je prvič odvijala leta 1970. Malo nižje, za tablo Dutovlje, se na desni strani nahaja tudi lekarna in ambulanta ter če zavijemo iz glavne cesto levo, železniška postaja, ki vas povezuje z Novo Gorico in Sežano ter s tem predstavlja odlično izhodiščno točko za dnevne izlete proti Soški dolini oz. preostalemu Krasu in Brkinom ter obisk prestolnice, Ljubljane.

Če se vrnemo nazaj v središče vasi, skrenimo iz glavne ceste proti Sežani in zavijmo za Repentabor, Kreplje, bomo na koncu vasi na desni strani ceste opazili vaško pokopališče in takoj za tem avstroogrsko vojaško pokopališče

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


0+9=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije