Kamnoseki

Kras je najbolj zaznamovalo kamnarstvo in kamnoseštvo. S pojavom naseljevanja Krasa se je začel izgled kamnite pokrajine spreminjati. Arheološke najdbe pričajo, da je človek prvič oblikoval kamen kot orodje že v paleolitiku. Intenzivna obdelava kamna pa se je začela z iznajdbo bronastega (bronasta doba-cca. 2000 pred Kristusom) in kasneje železnega orodja. Železno orodje je uporabljal do iznajdbe jekla. Orodje iz jekla je omogočilo natančnejšo obdelavo trdih in mehkejših kamnin.

Kamnarstvo in kamnoseštvo ima na Krasu tradicijo iz antičnih časov in sloves kraških kamnosekov sega tudi v druge države. Izdelki imajo poleg gradbene tudi umetniško vrednost. Svojevrstno  oblikovani profili ustvarjajo identiteto kraškega kamnoseštva.

Vzporedno sta potekali dve obliki kamnarstva; ljudsko kamnarstvo, ki je bilo namenjeno domačim potrebam in profesionalno, ki je izpolnjevalo večja naročila v gradbeništvu (cerkve, gradovi,…).

Okoli večine kraških vasi zasledimo manjše kamnolome – ''jave'', ki so jih kmetje odpirali na svoji zemlji zase ali za najemnike, lahko pa je bilo tudi več lastnikov. Večji kamnolomi so bili v Nabrežini, Koprivi, Gabrovci, Rubijah, Gorjanskem, Opatjem selu.

Kamen so pridobivali po posebnih postopkih: velike monolitne bloke so najprej lomili od kamnite stene in jih nato zvračali na etažo. Delo v kamnolomih so opravljali ''javarji'', ki so se med seboj delili glede na različne delovne procese. Monolitne bloke so nato klesali v delavnicah, ki so bile v kamnolomu ali drugje po kraških vaseh. Kamnoseki so kamen na fino obdelali za okenske in vratne okvirje, stopnice, ognjiščne okvirje, konzole, nagrobne križe, obode vodnjakov, kamnite žlebove, cerkvena znamenja – ''pile'', kamnite oboke pri vhodu v domačije - 'kalune'' itd. Delo v kamnolomih je bilo zelo naporno, saj je delovni urnik trajal deset in več ur dnevno.

 

Danes delujejo še trije kamnolomi: Lipica (svetli lipiški apnenec), sivi repenski apnenec pridobivajo v kamnolomu v kamnolomih Lisična in Dolina pri Vrhovljah, povirski apnenec pa v  kamnolomu v Povirju.

(besedilo: dr. Jasna Fakin Bajec)

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


9+7=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije