si
Kobilarna Lipica

Kobilarna Lipica

TripAdvisor ocena popotnikov

Edinstveno dediščino Kobilarne Lipica in lipicance cenijo po vsem svetu.

Začetki Kobilarne segajo v čas, ko so obsežnemu delu Evrope vladali Habsburžani in ko so konji predstavljali ključno strateško dobrino. Habsburžani so najbolj cenili španske konje. Za svojo dvorno kobilarno so izbrali zapuščeni letni dvorec v Lipici na Krasu, ki je bil v tedanji monarhiji po svoji zemlji in podnebju najbolj podoben Španiji. Kobilarna je bila uradno ustanovljena leta 1580 in kmalu za tem so v Lipico iz Španije pripeljali prve plemenske konje. Vse od takrat, že več kot 400 let, kobilarna neprekinjeno vzgaja čudovite bele konje, ki so po kraju Lipica dobili ime lipicanci. Kobilarna je doživela mnoge pretrese. Črede konj so nekajkrat pognale v beg sovražne armade, vojne so večkrat opustošile posest, kobilarno je nekoč močno prizadel tudi potres. Kljub vsem velikim preizkusom je kobilarna obstala in je danes neprecenljiva izvorna kobilarna edinstvene pasme konj, ki so pojem za eleganco in brez katerih si ne moremo predstavljati elitnih jahalnih šol.

Kobilarna Lipica, njena vzreja lipicancev in celoten konjeniški park predstavljajo edinstvenost svetovnih razsežnosti. Lipica ni le izvorna kobilarne lipicancev, je tudi najstarejša evropska kobilarna, ki kontinuirano vzreja isto pasmo konj. Celotno območje konjeniškega parka predstavlja edinstven ambient. Njegova prostorska ureditev, stavbno jedro in kulturna krajina so se v stoletjih izoblikovali izključno v funkciji izvorne dejavnosti, vzreje lipicancev. Pravo dragocenost predstavlja čudovito kultivirana kraška krajina s pašniki in travniki, zaščitnimi ograjami, hrastovimi gaji in drevoredi.

Najbolj nepozaben pa je v Lipici stik z lipicancem. S svojo čredo več kot 300 plemenitih konj je Kobilarna Lipica največja kobilarna z lipicanci na svetu. Obiskovalci kobilarne se lahko teh čudovitih konj dotaknejo, lahko jih jahajo in se po posestvu popeljejo v kočiji z vprego. Čarobnost konj odlično predstavi Zgodba o Lipici, atraktivna predstava Lipiške šole klasičnega jahanja.

Konjeniški park Lipica ponuja celovito doživetje naravne in kulturne dediščine Krasa. K ogledu vabijo značilne naravne znamenitosti, v parku in njegovi okolici boste našli sprehajalne, tekaške, pohodniške in kolesarske poti ter znamenito igrišče za golf. Posebno doživetje v Lipici ponudijo interaktivni muzej lipicanca Lipikum, muzej kočij in galerija Avgusta Černigoja, slovitega likovnega ustvarjalca, ki je ob koncu življenja ustvarjal v Lipici.

  • Za skupine
  • Dostopni turizem
  • Hišni ljubljenčki dobrodošli
  • Kolesarjem prijazno
  • Poslovni turizem
  • Družina z otroki
  • Organizacija dogodkov in porok
Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se