si

Divaška jama

Divaška jama je pravo razkošje lepote in miru.

Divaška jama leži tik ob cesti Divača - Lokev in je od Divače oddaljena približno en kilometer. Leta 1884 jo je odkril Gregor Žiberna, imenovan Tentava, že tri leta zatem pa so jo uredili za turistični obisk. 

Ogled Divaške jame je zanimiv, saj je z množico udornih dolin in brezen v okolici Divače del nekdaj aktivnega jamskega sistema, ki ga je na tem območju oblikovala Reka, ki nedaleč stran ponika v znamenite Škocjanske jame. Skozi dolgo geološko zgodovino se je skoraj v celotnem rovu odložilo veliko sige, ki z zanimivimi tvorbami krasi notranjost jame. V jami so si našle prostor številne vrste jamskih živalic in drugih oblik življenja. V preteklosti so Divaško jamo obiskale znane osebnosti. Med njimi velja izpostaviti avstroogrskega prestolonaslednika princa Rudolfa, po katerem se je nekaj časa tudi imenovala (Rudolfova vilenica), in slovitega psihoanalitika Sigmunda Freuda.  

Ogled jame traja približno eno uro in pol.

Pot v jami je urejena in osvetljena ter tako primerna za obiskovalce vseh starosti. Dolga je približno 500 metrov. Temperatura v jami znaša 8°c.

Dostop do jame: Sledimo tablam ob cesti Divača–Lokev. Obiščete jo lahko tudi tisti, ki v Divačo prispete z vlakom. S tamkajšnje železniške postaje pridemo do Divaške jame po Krasoslovno naravoslovni učni poti Risnik skozi kraški gozd in mimo velikih udornih dolin. Ta možnost je primerna za poldnevni izlet. 

Urnik ogledov:

  • V. –  X. nedelja 11:00
  • VII. – VIII. torek, četrtek, sobota 10:30

Jamo je mogoče obiskati tudi izven urnika po predhodni najavi.

www.divaska-jama.info

Informacije
Jamarsko društvo Gregor Žiberna Divača

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se