si
Debela griža, Volčji Grad

Debela griža, Volčji Grad

Prazgodovinsko nižinsko gradišče je bilo nekoč staroselsko središče.

Na kraških vzpetinah najdemo veliko prastarih naselbin ali gradišč, ki so prazgodovinskemu človeku omogočala primerno zaščito. Prva gradišča, utrjena s kamnitim obzidjem, zasledimo že v srednji bronasti dobi, nastajala pa so vse do železne dobe, oziroma do prihoda Rimljanov. Najbolj prepoznavna značilnost teh gradišč so kamnita obzidja, ki so bila grajena v tehniki suhega zida in še danes presenečajo s svojo monumentalnostjo. Razvaline zidov mnogovrstnih oblik, dimenzij in debelin, ki so jih graditelji prilagajali značilnostim terena in namembnosti naselbin, so marsikje še vedno ohranjene in dajejo pokrajini poseben pečat. Znotraj obzidja so ljudje živeli v štirioglatih kočah, grajenih iz kamna ali iz vej, z bivalnim prostorom, ognjiščem in prostorom za shrambo. Ni povsem znano, kdo so bili prvotni prebivalci gradišč; rimski viri navajajo, da so v njih prebivali Histri, ljudstvo ilirskega izvora.

Debela Griža na severozahodnem robu vasi Volčji Grad je ostalina mogočnega utrjenega ravninskega gradišča iz bronaste in železne dobe, verjetno iz 8. stoletja pred našim štetjem. Prvotno je utrjeno naselje vsebovalo najmanj 13.000 ton kamenja in je predstavljalo središče vseh okoliških gradišč. Kamenje je bilo zloženo v enojno in na treh mestih dvojno obzidje z zunanjim obsegom okrog 850 m in notranjim obsegom okoli 680 m. Današnje ruševine obrambnega zidu so široke od 8 do 15 m in segajo od 2 do 4 m visoko. Iz vasi Volčji Grad vodita do gradišča makadamska pot mimo hišne številke 6 in makadamska pot mimo hišne številke 55. Mimo Debele Griže vodi tematska učna pot Pot kamna.

Volčji Grad je za mnoge ena najlepših kraških vasic, ki obiskovalce očara z značilno arhitekturo in čudovitimi arhitekturnimi detajli, izklesanimi iz kamna. V vasi lahko občudujete čudovito oblikovane portale, imenovane kalone, vodnjake, okvirje oken, kamnite žlebove in različne kamnite okraske.

Obiskovalcem je na voljo voden ogled gradišča Debela Griža in vasi Volčji Grad.

Odpiralni čas

Po predhodnem dogovoru. 

  • Za skupine
  • Dostopni turizem
  • Družina z otroki
Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se