si

Debela griža, Volčji grad

Prazgodovinsko nižinsko gradišče.

Na Krasu najdemo veliko višinskih naselbin ali gradišč, saj je gričevnato in kamnito kraško površje nudilo prazgodovinskemu človeku zaščito.
Prva gradišča zasledimo že v srednji bronasti dobi, nastajala pa so vse do železne dobe, oziroma do prihoda Rimljanov. Zgrajena so bila iz kamnitega obzidja, katerega oblika, širina in višina so bili odvisni od morfologije terena ter od namembnosti naselbine; dobro so bila utrjena predvsem na tistih delih, ki so bili lažje dostopni, drugod pa je mejo ločeval navaden odebeljen zid, katerega razvaline še danes dajejo pokrajini poseben pečat. Znotraj obzidja so prevladovale štirioglate koče, grajene iz kamna ali iz vej, z bivalnim prostorom, ognjiščem in prostorom za shrambo. Za kulturo utrjenih naselij je značilen tudi skeletni pokop v družinskih gomilah, vedno izven gradišča, ali v družinskih grobnicah. Natančno ni znano, kdo so bili prvotni prebivalci gradišč; rimski viri navajajo, da so v njih prebivali Histri, ljudstvo ilirskega izvora.

Debela Griža, se nahaja na severozahodnem robu vasi Volčji Grad. Prazgodovinsko halštatsko gradišče je iz 8. stoletja pred našim štetjem. Prvotno je utrjeno naselje vsebovalo najmanj 13.000 ton kamenja in je predstavljalo središče vseh okoliških gradišč. Kamenje je bilo zloženo v enojno in na treh mestih dvojno obzidje z zunanjim obsegom okrog 850 m in notranjim obsegom okoli 680 m. Današnje ruševine obrambnega zidu so široke od 8 do 15 m in v višino 2 do 4 m.

Do gradišča vodita makadamska pot mimo hišne številke 6 in makadamska pot mimo h. št. 55. Mimo Debele Griže vodi tematska učna pot Pot kamna.

Za več informacij obiščite spletno stran Društva Debela griža.

Informacije
Turistično vodenje: Gradišče Debela Griža in Volčji Grad

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se