si
Čevljarski muzej

Čevljarski muzej

Miren na Goriškem je znan po dolgi čevljarski in usnjarski tradiciji. Slednja se je obdržala do 70-ih let prejšnjega stoletja, medtem, ko se  čevljarstvo v Mirnu ohranja še danes. Od nekdaj so v kraju delovale manjše čevljarske delavnice in kasneje čevljarska industrija, zaradi česar je čevljarstvo bistveno vplivalo na razvoj kraja.

V drugi polovici 19. stoletja je v Mirnu delovalo tudi do 150 čevljarjev. Ti so se leta 1908 združili v zadrugi Adrija, ki je do leta 1929 s čevlji oskrbovala bližnjo in daljno okolico. Po 2. svetovni vojni je tovarna čevljev Jadran Ciciban (kasneje Ciciban) postala vodilni proizvajalec otroške obutve v Jugoslaviji.

V čevljarskem društvu Miren si prizadevajo, da bi se bogata zgodovina čevljarstva ohranila in se širila naprej na mlajše rodove. To je bila želja dolgoletnega obrtnika in čevljarskega mojstra Pavla Petejana, ki je s tem namenom ustvaril usnjarsko-čevljarski muzej v Mirnu.

Kaj si lahko v muzeju ogledate

Najstarejši predmeti, ki si jih lahko ogledate v muzeju, segajo v 19. stoletje. Muzej vam podrobno prikaže izdelavo čevljev skozi čas in tudi vso potrebno opremo ter stroje za izdelavo čevljev, ki so bili pri tem uporabljeni.

V usnjarskem delu je predstavljena zbirka usnjarskih orodij in strojev. V čevljarskem delu muzeja se nahajajo stroji in pripomočki, ki so jih čevljarji uporabljali v različnih obdobjih. Predstavljena so orodja iz Mirna in njegove širše okolice, nastala v 19. in 20. stoletju. Tu lahko vidimo tudi prve čevljarske stroje od konca 19. stoletja do druge polovice 20. stoletja. V tem delu je postavljena tudi stara čevljarska delavnica, kakršna je bila pred uvedbo strojev.

V zgornjem nadstropju se nahaja bogata zbirka fotografij iz zgodovine mirenskega čevljarstva. Ogledati pa si je mogoče tudi zanimivo multimedijsko predstavitev "Čevelj po starem", ki  prikazuje ročno izdelovanje čevlja.

Odpiralni čas

Urnik: Po predhodnem dogovoru.

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se