si

Cerkev svetega Nikolaja, Avber

Cerkev sv. Nikolaja s čebulastim bakrenim zvonikom zelene barve.

V vasi Avber nas pričaka župnijska cerkev sv. Nikolaja iz 17. stol., z zanimivim čebulastim bakrenim zvonikom zelene barve, ki je edinstven primer take arhitekture na Krasu. Obstajali naj bi zapisi iz leta 1450 o obstoju tega sakralnega objekta na vrhu hriba. Zgrajen je najverjetneje med leti 1633 in 1634. Zgradba s kvalitetnim kiparskim okrasjem odseva baročno obdobje, vzhodno pročelje pa nakazuje celo nekatere gotske elemente.

Sprva so bili v njem trije zvonovi, po 2. svetovni vojni pa je ostal samo največji, ki tehta kar 1565 kg. Glavni oltar in marmorno prižnico so pripeljali iz cerkve na Sveti gori pri Gorici, ki je bila v 18. stoletju ukinjena s strani cesarja Jožef II. Iz tega obdobja pa sta tudi dve grobnici, v tisti, ki leži sredi glavne ladje se nahajajo relikvije takratnega župnika Ivana Krstnika Turka. V času službovanja župnika Virgilija Ščeka, v letih 1927 do 1940, pa je bila notranjost cerkve bistveno preurejena. Gospod Šček je v cerkveni zid dal vzidati kamblje starih avstro-ogrskih zvonov, ki jih je vzela 1. svetovna vojna, in mlinski kamen v spomin na cerkveni mlin v dolini reke Raše. Župnik Virgilij Šček je prosil arhitekta in slikarja Toneta Kralja, naj poslika in preuredi cerkev. Kralj se je leta 1928 lotil slikanja in ustvaril eno najlepših stvaritev iz svojega opusa. V notranjosti cerkve so freske Toneta Kralja iz leta 1928, iz obdobja moderne, vredne ogleda, čeprav so se Kraljeve slike  začele ob zamakanju zaradi poškodovane strehe, luščiti in propadati. S svojo likovno govorico sporočal Primorcem, naj v primežu fašistične strahovlade vztrajajo v upanju na pravično rešitev. Kralj se je z vednostjo avberskega župnika, prav tako zavednega Slovenca in slovenskega poslanca v Rimskem parlamentu, Ščeka upal med grešnimi dušami, ki se utapljajo v viharju, naslikati podobo samega Duceja. Mussolinijev portret je zlahka prepoznaven, le skrit je za oltar.

Informacije

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se