si

Botanični vrt Sežana

Skrbno urejen vrt in velika zbirka rastlin ponujata lepo hortikulturno doživetje.

Stoletje in pol stare cedre, urejeni pušpanovi rondoji in potke, cvetoče pergole in palmarij kot kopija schönbrunnskega rastlinjaka z Dunaja ustvarjajo čudovit vrt, ki je zaščiten kot hortikulturni spomenik. Njegovi začetki segajo v leto 1848, ko je družina Scaramangà iz Trsta ob svoji vili v Sežani začela urejati vrt z rastlinami z vsega sveta. Družina je vrt širila in ga skrbno negovala vse do konca druge svetovne vojne, ko je bil nacionaliziran in odprt za javnost.

Današnji vrt ponuja na ogled zbirko skoraj 200 vrst rastlin z vsega sveta. V parku se med najlepšimi in najbolj dragocenimi drevesi bohotijo sinja libanonska cedra, kavovec, bornmullerjeva jelka, mamutovec, navadni jedikovec, tisa, maklura z nenavadnimi velikimi zelenimi plodovi in španska jelka. V vrtu najdemo krasne primerke kaktusov in eksotičnih cvetlic, med skrbno negovanimi tujimi rastlinami pa se prepleta tudi za Kras tipično rastlinje. V razstavnem paviljonu je urejen majhen naravoslovni muzej, kjer si obiskovalci lahko ogledajo tri muzejske zbirke in galerijo s fotografskimi razstavami, v preteklost parka pa jih popelje multivizijska predstavitev.

Odpiralni čas

Skladno z dogovorom z Občino Sežana, lastnico Botaničnega vrta Sežana ob vili Mirasasso, ter na osnovi sklepa direktorja KSP d.d. Sežana, upravljavca Botaničnega vrta Sežana ob vili Mirasasso, sprejetega s ciljem uvedbe preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, obveščamo, da bo od vključno petka, 13. 3. 2020 do nadaljnjega Botanični vrt Sežana zaprt za obiskovalce.

Kot upravljavec vrta ostajamo na razpolago na tel. št. 031 625 093 vsak dan (tudi sobote, nedelje in praznike) od 7.00 do 19.00 ure.

Poletni urnik vrta  – od 15. aprila do 15. oktobra:

  • od ponedeljka do petka: od 7.00 do 19.00
  • ob sobotah, nedeljah in praznikih: od 10.00 do 18.00

Zimski urnik vrta  – od 16. oktobra do 14. aprila:

  • od ponedeljka do petka: od 7.00 do 16.00
  • ob sobotah, nedeljah in praznikih: od 10.00 do 16.00
  • 1. november, 25. december, 1. januar: zaprto

Poletni in zimski urnik rastlinjaka

  • od ponedeljka do petka: 7.00 do 15.00
  • ob sobotah, nedeljah in praznikih: zaprto (ogled rastlinjaka izven urnika je možen na osnovi vsaj 24-urne predhodne najave)

Več info:
www.vrtsezana.si

Informacije
KSP d.d. Sežana

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se