si

Botanični vrt Sežana

Stoletje in pol stare cedre, rondoji, cvetoče pergole in palmarij kot kopija Schonnbrunskega rastlinjaka na Dunaju ustvarjajo vrt radosti, miru in raziskovanja.

Kmalu po 2. svetovni vojni se je z nacionalizacijo gospodarjenje družine Scaramangà s parkom, zaključilo, začne se pa novo obdobje, ko postane park dostopen za javnost. Železniška proga Sežana - Nova Gorica leta 1949 je park razdelila in ga tudi zmanjšala za tretjino. Od leta 1950 je park pod okriljem Ministrstva za znanost in kulturo, saj je uradno zavarovalo drevesni in cvetlični park kot hortikulturni spomenik. 

Danes nam zbirka približa skoraj 200 vrst rastlin z vsega sveta. V parku se med najlepšimi in najvrednejšimi drevesi bohotijo Sinja libanonska cedra, Kavovec, Bornmullerjeva jelka, Mamutovec, Navadni jedikovec, Tisa, Maklura z nenavadnimi velikimi zelenimi plodovi, Španska jelka, najdemo tudi krasne primerke kaktusov, eksotičnih cvetlic in nenazadnje se med eksotičnimi rastlinami prepleta tudi za Kras tipično rastlinje. Znotraj parka se lahko pomudimo tudi v Naravoslovnem muzeju in galerije, v katerem se nahajajo najpomembnejše kamnine Krasa in si ogledamo multivizijo o parku.

POLETNI URNIK (od  1. maja do 30. septembra):  

  • ob delavnikih (ponedeljek–petek): od 07.00 do 19.00
  • ob sobotah, nedeljah in praznikih: od 10.00 do 18.00

ZIMSKI URNIK (od 1. oktobra do 30. aprila):

  • ob delavnikih (ponedeljek–petek): od 07.00 do 15.00
  • ob sobotah in nedeljah: od 10.00 do 16.00

Samostojen ogled za individualne obiskovalce (do 10 oseb) je prost.
Organizirane skupine si vrt lahko ogledajo s hišnim vodnikom na osnovi vnaprejšnje najave na tel. št.: 00386 5 7311 243 ali 00386 5 7311 200 ali 00386 31 625 093 ali preko e-naslova: storitve@ksp-sezana.si ali info@ksp-sezana.si.

Voden ogled, ki traja 1,5 ure poteka v slovenskem, hrvaškem, italijanskem ali angleškem jeziku, vključuje ogled:

  • zunanjih površin vrta,
  • rastlinjaka (palmarija),
  • naravoslovnega muzeja in galerije ter
  • filma o vrtu.

Več informacij o cenah vodenega ogleda >>

Informacije
KSP d.d. Sežana

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se