si
Arheološko najdišče Ajdovščina nad Rodikom

Arheološko najdišče Ajdovščina nad Rodikom

Ostanki utrjenega naselja pričajo o prazgodovinski in poznoantični naselitvi vzpetine nad Rodikom.

Nad vasjo Rodik, ob cesti med Kozino in Divačo, se dviga dominantna vzpetina Ajdovščina, ki ponuja lepe razglede. Zaradi ugodne lege je bil z vrha mogoč nadzor nad križišči nekdanjih prometnih poti, zato je bila na vzpetini zgrajena pomembna utrdba. Temelji naselbine izhajajo iz starejše železne dobe, ko so zgradili mogočno, dva metra debelo obzidje. Najdbe dokazujejo tudi kasnejšo staroselsko poselitev v zgodnji antiki, v 1. in 2. stoletju n. št. Razvaline, ki jih lahko vidimo še danes, so ostaline utrdbe iz nemirnega časa pozne antike, iz 4. in 5. stoletja, ko so obnovili obzidje in na novo pozidali notranjost naselja. Ajdovščina je ena izmed najbolje ohranjenih antičnih višinskih postojank v Sloveniji z lepo vidnimi površinskimi strukturami ter jasno prepoznavnimi stavbami in ulicami.

Vzpetine nad Rodikom imajo bogato mitično izročilo. V lokvi, imenovani Jezero, ki leži na vzpetini Čuk blizu nekdanjega naselja na Ajdovščini, naj bi živel lintver. To mitično bitje, po različnih interpretacijah gre za zmaja ali velikansko kačo, naj bi čuvalo ogromno jezero v notranjosti gore in Rodiku grozilo z naravnimi nesrečami. Ljudsko izročilo ohranja tudi pripovedi o podzemnih jamah s prehodom v onstranstvo in številnih nadnaravnih bitjih. Kamnit monolit Baba pa je ostanek arhaičnega ženskega mitičnega lika, razširjenega po slovanskem in romanskem svetu. Še danes obstaja rek o razjasnitvi neba: "Baba je dvignila krilo". Po navdihu tega bogatega izročila so domačini v Rodiku in njegovi okolici uredili Mitski park.

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se