Pliskina pot, kraška učna pot

Pliskina pot je kraška učna pot, krožno speljana po planotastem svetu med vasema Pliskovica in Kosovelje. V kamen vklesana ovčka, simbol Pliskovice, nas vodi skozi labirint suhih kamnitih zidov.

Ob poti spoznamo, kako so Kraševci živeli nekoč, koliko truda je bilo potrebnega, da so kamniti svet spremenili v travnike, pašnike in njive. Na informativnih tablah so predstavljene posebnosti kraške gmajne, kot so hiške, ovčje staje in stezice, smolarjenje … S problematiko vode, ki je na Krasu nikdar ni bilo dovolj, se srečamo večkrat, celo sama pot nas nekaj časa vodi po trasi vodovoda. Spoznamo, čemu so služili kali in lokve ter zakaj so pomembni še danes. Zaraščanje kraške gmajne predstavlja veliko težavo za ptice, ki so tu nekoč kraljevale, na kar nas opozarjajo posebne table. Žal tudi Pliskovici časi vojne niso prizanesli, o čemer nemo pričajo ostanki kapele poljske bolnišnice. Vse to in še veliko več spoznamo med prijetnim sprehodom v lastni izvedbi, v spremstvu vodnika ali na organiziranih tradicionalnih pohodih.

Izhodišče poti je v Pliskovici, s prostora pred vaško trgovino sredi vasi. V dolžini šestih kilometrov je pot brez omembe vrednih vzponov speljana po nekdaj obdelanem svetu, ki mu danes ponovno vrača svojo podobo paša živine in drobnice. Pot ni namenjena le spoznavanju preteklosti in sedanjosti, ampak nam ponuja prijeten, dobri dve uri trajajoč sprehod po kolovozih in stezah, ujetih med dolge kamnite zidove, izza katerih kuka živopisana cveta suhih kraških travnikov, jeseni pa grmi v škrlat odetega ruja ustvarjajo pravljično pokrajino.

Dolžina poti: 6 km / 2–3 ure

Brošura

Ostale informacije

Razvojno društvo Pliska
T:  +386 (0)41 475 776
E: rd.pliska@gmail.com 
W: www.pliskovica.si

Mladinski hotel Pliskovica
T:  +386 (0)5 764 02 50
E: info@hostelkras.com 
W: www.hostelkras.com

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


8+0=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije